Dlaczego ptaki wędrują?

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko prawie tereny całej Europy, ale także rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto wspomnieć w tym miejscu również, że aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej mieszka w takich krajach jak Holandia, Polska i (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to występuje najliczniej. W wielu przypadkach spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy spędza między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, lub też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Ptaki wędrowniki

Czajkę zwyczajną swobodnie uznać można także za jednego z najbardziej rozpowszechnionych ptaków błotnych. Kluczową cechą morfologii czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc morfologia obojgu płci jest taki sam. Różnica wynika natomiast z rosnących z tyłu głowy długich piór, które układają się w charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o około 2 centymetry.

Warto zwrócić również uwagę na białe kropeczki, które pokrywają czarne pióra głowy, szyi oraz piersi samicy. Czajka pospolita jest osobnikiem, który charakteryzuje się czarno-białym upierzeniem. W dodatku na wierzchu jego ciała można zauważyć zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest koloru białego, a na jego końcu znajduje się czarna plama, po której to ornitolodzy niewątpliwie umieją rozpoznać, że jest to dokładnie ten gatunek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *